Dostupni linkovi

RSE izvor: Odluka o liberalizaciji za Kosovo 4. maja


Potpredsjednik EK Frans Timmermans
Potpredsjednik EK Frans Timmermans

Odluka o tome hoće li Kosovo dobiti viznu liberalizaciju biće objavljena u srijedu 4.maja, saznaje RSE iz nezvaničnih izvora u Briselu.

Potpredsjednik Evropski komisije Frans Timmermans i komesar Dmitris Avramopulos trebalo bi u srijedu u podne da saopšte odluku za Kosovo, kao i da li je Turska ispunila uslove za dobijanje vizne liberalizcije od juna, kako je do predviđeno planom EU - Turska sa smanjenje dolaska izbjeglica u Evropu.

Ranije danas predsjednik Kosova Hašim Tači objavio je da Kosovo broji sate do odluke o viznoj liberalizaciji za njene građane.

“Slobodno možemo reći da je Kosovo ispunilo sve potrebne kriterijume za dobijanje preporuke za viznu liberalizaciju od Brisela, premda želim da naglasim da ovaj proceš više ne broji dane ili nedelje, već sate, i to je veoma dobra vest za noviju istoriju Kosova”, izjavio je Tači.

I ministar evropskih integracija, Bekim Čolaku, na svom Facebook nalogu je napisao da će ova nedelja biti veoma dinamična, ispunjena istorijskim vestima za mladu državu Kosovo.

“Ove vesti, iako zakasnele ali ne zbog naše krivice, obradovaće sve građane Republike Kosova”, kazao je Čolaku.

XS
SM
MD
LG