Dostupni linkovi

Danas je Međunarodni praznik rada


Ilustracija
Ilustracija

Medjunarodni praznik rada, Prvi maj, obeležava se danas širom sveta u znak sećanja na dan kada je 1886. godine oko 40.000 radnika u Čikagu, tražeći bolje uslove života, stupilo u štrajk i obustavilo rad.

U Srbiji će umesto sindikata, koji okupljanja neće organizovati zbog Uskrsa, na ulice izaći aktivisti i simpatizeri Levog samita Srbije.

Oni će u 11 sati proštetati od Trga Republike do spomenika Dimitriju Tucoviću na Trgu slavija.

"Radnička prava su pod stalnim napadom već više od 25 godina. Nezaposlenost je u konstantnom porastu, a položaj onih koji imaju posao sve je nesigurniji. Veliki deo stanovništva je osiromašio, dok je bogatstvo koje smo zajedno izgrađivali tokom socijalizma sada privatizovano i koncentrisano u rukama nekolicine privilegovanih. Našim novcem iz zajedničkog budžeta se subvencionišu privatni investitori koji otvaraju malo, slabo plaćenih i nesigurnih radnih mesta. Penzije i socijalna zaštita su pod udarom, dok su zdravstvo i školstvo sve nedostupniji siromašnijim slojevima. Žene i manjinske grupe su posebno ugrožene", navodi se u saopštenju Levog samita.

U Hrvatskoj će sindikati organizovati dve protestne šetnje - jednu pod geslom "Ljudi ispred profita", a drugu pod nazivom "Kapital napada, radnice i radnici vrijeme je za otpor".

XS
SM
MD
LG