Dostupni linkovi

Mistura: Nastavak mirovnih pregovora, jedini plan B je rat


Staffan de Mistura
Staffan de Mistura

Specijalni izaslanik Ujedinjenih Nacija za situaciju u Siriji Stafan de Mistura kazao da je nastavak mirovnih pregovora izmedu vladinih izaslanika i predstavnika opozicije "trenutak istine'', te da je"jedini mogući plan B - povratak ratu''.

On je novnarima pred početak prvog sastanka sa predstavnicima sirijskih vlasti u Ženevi rekao da je "politička tranzicija majka svih problema u Siriji", prenele su agencije.

Najznačajnije je, kaže, da razgovori hitno dođu do ključnog pitanja.

Analitičari kažu da se mnogo toga promenilo od poslednje runde koja je propala u februaru, ali da i sada postoji opasnost upregvorima zbog drastične razlike u stavovima opozicije i vlasti.

Najvećeprepreke su sudbina predsednika Bašara al Asada, predsednički izbori i sastav nove vlade .

Zaraćene strane se uglavnom pridržavaju privremenog prekida vatre uvedenog 27. februara, uprkos optužbama za kršenje sa obe strane. Ovo primirje je omogucilo da stigne pomoć do 150.000 ljudi koji žive pod opsadom.

Strućnjaci sumnjaju da će razgovori dovesti do napretka. Čak i da dođe do pojedinihg promena, stručnjaci tvrde da je nemoguće bilo kakav sporazum primeniti na ratištima na kojima se višestruke grupe bore za vlast.

De Mistura je izjavio da očekuje tri runde pregovora.

Prva runda razgovora bi mogla da bude završena 24 marta, druga bi usledila desetak danapo završetku prve a svaka runda bi u proseku trajala po dve nedelje.

"Do treće runde bi trebalo da imamo bar jasan putokaz. Ne kažem da ćemo imati rešenje ali sam siguran putokaz. Sirija od nas to očekuje", kaže de Misura.

Mnogi posmatrači tvrde da su mirovni pregovorinajbolja šansa poslednjih godina da se prekinu šestogodišnji sukobi, ostavljajući za sobom 250 hiljada mrtvih i 11 miliona izbeglih.

XS
SM
MD
LG