Dostupni linkovi

Prag: Zapaljen centar dobrovoljaca za pomoć izbeglima


Protest protiv dolaska izbeglica
Protest protiv dolaska izbeglica

Grupa od više od 20 maskiranih mladića napala je molotovljevim koktelima dobrovoljce Autonomnog socijalnog centra "Klinika" u Pragu koji pomaže izbeglicama.

Prostorije "Klinike" su zapaljene neposredno nakon demonstracija "Tvrđava Evrope".

"Jedan čovek je povređen i prevezen u bolnicu, a 19 ljudi evakuisano još pre nego što smo stigli", kazala je novinarima portparolka praških vatrogasaca Pavlina Adamcova.

Napad se odigrao neposredno nakon demonstracija, dok su se po centru Praga razilazile grupice desničarskih demonstranata protiv izbeglica i kontramitinga za Evropu bez straha i mržnje.

Ispred Klinike grupa od oko 20 mladića, čija lica su bila prekrivena šalovima, kapama i kapuljačama, prvo je izazvala tuču nakon koje su počeli da prostorije centra gađaju kamenicama, flašama i molotovljevim koktelima koji su zapalili prostrorije.

"U prostorijama je u tom trenutku bilo oko 20 ljudi, jedan čovek je zadobio povrede ;glave i prevezen je u bolnicu, četvoro se otrovalo dimom. Reč je o istoj grupi koja je prethodno napala demonstrante u pohodu Solidarnost bez ;granica, a zatim i ljude na Glavnoj železničkoj stanici", saopštio je Autonomni socijalni ;centar Klinika.

Napad je odmah osudio premijer Češke Bohuslav Sobotka.

Policija za sada ne demantuje ali ni ne potvrđuje da napad na dobrovoljce, koji prikupljaju odeću za izbeglice sa Bliskog istoka i iz Afrike, ima veze sa subotnjim demonstracijama Bloka protiv islama koje je sazvala nemačka antiimigrantska organizacija Pegida.

"Vidimo direktnu vezu tog napada sa agresivnim raspoloženjem koje izazivaju već duže vreme islamofobi i ksenofobni političari", saopštila je Klinika.

Na demonstracije "Tvrđava Evropa" koje su se održale u subotu u Pragu na poziv nemačke Pegide izašlo je nekoliko hiljada ljudi.

XS
SM
MD
LG