Dostupni linkovi

Europski parlament danas o rezolucijima o Srbiji i Kosovu


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Zastupnici Europskog parlamenta raspravljat će danas u Strazburu o nacrtima rezolucija o Srbiji i Kosova a glasanje o tim tekstovima predviđen je u četvrtak.

Europski parlament pozdravlja napredak Srbije u pregovorima o članstvu s Europskom unijom, što je bitan pomak u normalizaciji odnosa s Prištinom i boljitak u ekonomskim reformama, ali smatra da srpske vlasti moraju odlučno suzbijati korupciju, osigurati nezavisnost pravosuđa i ukloniti politički upliv na sudije i tužitelje.

"Korupcija i organizirani kriminal su opće prošireni u regiji i također predstavljaju prepreku za demokratski, društveni i ekonomski razvitak Srbije", navodi se u nacrtu rezolucije o Srbiji.

U nacrtu rezolucije o Kosovu pozdravlja se potpisivanje sporazuma o pridruživanju Kosova s Europskom unijom, dogovor u dijalogu o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda, a posebno sporazum o formiranju Zajednice srpskih općina.

U predloženoj rezoluciji navodi se takodje da bi priznavanje Kosova od strane pet zemalja EU koje ga još nisu priznale pomoglo jačanju stabilnosti u regiji, olakšalo normalizaciju odnosa Srbije i Kosova i ojačalo kredibilitet EU u vanjskoj politici.

XS
SM
MD
LG