Dostupni linkovi

Županijski sud: Sanader može na slobodu


Vanraspravno veće Županijskog suda u Zagrebu odlučilo je danas da bivši premijer i predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ivo Sanader bude pušten na slobodu bez uslova.

Na ovu odluku moguća je žalba koja ne odlaže izvršenje pa se izlazak Sanadera iz zatvora može očekivati i danas.

Ustavni sud saopštio je juče da Sanader izlazi iz zatvora najkasnije do 30. novembra.

U obrazloženju odluke, Ustavni sud je naveo da je Sanaderu neustavno produžen istražni zatvor kada je krajem septembra ukinuta nepravosnažna presuda u slučaju "Fimi medija" i slučaj vraćen na ponovljeno suđenje zagrebačkom sudu.

Nekada najmoćniji hrvatski političar u pritvoru se bez prekida nalazi od kraja 2012.

Vrhovni sud je 30. septembra ukinuo prvostepene presude za korupciju bivšem premijeru i njegovoj bivšoj stranci Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) zbog teške povrede krivičnog postupka i povrede prava na pošteno suđenje.

Ceo slučaj "Fimi medija", koji uključuje optužbe protiv još devet preduzeća i pojedinaca, vraćen je na ponovljeno suđenje zagrebačkom Županijskom sudu.

Sanaderu je, međutim, određen istražni zatvor zbog opasnosti od bekstva, koji je zamenjen kaucijom u iznosu od 12, 4 miliona kuna (1, 6 miliona evra).

Njegova odbrana nekoliko puta je vanraspravnom veću Županijskog suda nudila nekretnine u zamenu za kauciju, ali su dosad sve po žalbi tužilaštva odbijene zbog nepotpune dokumentacije ili neodgovarajuće procene vrednosti ponuđenih nekretnina.

Sanader je u slučaju "Fimi medija" bio osuđen na devet godina zatvora i oduzimanje oko dva miliona evra protivpravne imovinske koristi. HDZ, kao prva stranka osuđena za korupciju, kažnjen je s pet miliona kuna (oko 660.000 evra) i oduzimanjem oko 24 miliona kuna (oko 3,2 miliona evra) nezakonite koristi.

Ustavni sud nedavno je ukinuo i prvu pravosnažnu presudu od osam i po godina zatvora bivšem premijeru u slučajevima "Hypo banka" i "Ina-MOL" i vratio ih na ponovno suđenje Županijskom sudu u Zagrebu.

U toku mu je i suđenje u slučaju "Planinska" u kojem je optužen za primanje 17 miliona kuna "provizije", pošto je Ministarstvo regionalnog razvoja kupilo zgradu od firme bivšeg HDZ-ova saborskog poslanika i vlasnika lanca mesara Stjepana Fiolića.

XS
SM
MD
LG