Dostupni linkovi

Sneg i nevreme izazvali brojne probleme u regionu


Sneg i nevreme koje je zahvatilo BiH i Hrvatsku izazvali su brojne probleme u saobraćaju i u snabdevanju strujom u pojedinim delovima.

Na putevima u BiH saobraćaj se odvija otežano i usporeno zbog snega koji je sinoć padao, prenose mediji u BiH i ističu upozorenjevozačima na ugaženi sneg, ili led na kolovozu preko planinskih prevoja, prenosi Fena.

Za teretna vozila sa prikolicom i šlepere preporučuje se upotreba lanaca.

U jugozapadnoj Bosni dodatne poteškoće vozačima pričinjava jak vetar. Na vozače se apeluje da vožnju prilagode uslovima na putu i podseća da je posedovanje zimske opreme obavezno za sve kategorije vozila.

U međuvremenu, zbog pomeranja terena, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila preko 3,5 tone najveće dopuštene mase i autobuse na deonici M-5 Sarajevo tranzit, pa je saobraćaj preusmeren kroz grad Sarajevo, izvestila je Fena.

U Gospiću u Htvatskoj palo je više od 30 centimetara snega, a u gorskim predelima snežni pokrivač je i viši, prenosi Hina.

Vlažan sneg prouzrokovao je rušenja stabala, koja su oštetila dalekovode i niskonaposnku mrežu pa je šire područje Gospića jutros ostalo bez struje.

Sneg i jaka bura u Primorju otežavaju saobraćaj, a u ličko-senjskoj Policijskoj upravi saopšteno je da je za sav saobraćaj zatvorena Jadranska magistrala od Karlobaga do Sv Marije Magdalene, dok je na svim putevima u Lici obavezna zimske oprema, navodi Hina.

I u Sloveniji je pao sneg, a meteorolozi navode da bi sneg u planinama mogao dostići visinu čak do 40 centimetara.

Zbog olujnog vetra i kiše, koji su u noći između subote i nedelje zahvatili sela na području Nove Varoši u Srbiji bez struje je ostalo 300 domaćinstava. Miroljub Šaponjić, direktor Direkcije za izgradnju, izjavio je da su sve ekipe Elektrodistribucije na terenu i otklanjaju kvarove na mreži i dalekovodima.

"U pojedinim mestima, usled jakog vetra, su pala stabla, pa je i zbog toga došlo do problema sa isporukom električne energije", rekao je Tanjugu.

Šaponjić je precizirao da su, između ostalih, bez struje žitelji Tisovice, Bele Reke, Debelje i Murtenice.

"Prema informacijama kojima raspolažem sve havarije će biti otklonjene do nedelje uveče tako da očekujemo normalno snabdevanje električnom energijom", zaključio je Šaponjić.

XS
SM
MD
LG