Dostupni linkovi

Merkel: Izbjeglička kriza u Njemačkoj pod kontrolom


Njemački kancelar Angela Merkel rekla je danas da je izbjeglička kriza u Njemačkoj pod kontrolom nakon jednostrane odluke njenog mninistra unutrašnjih poslova da promijeni glavni kurs njemačke politike azila.

"Situacija je pod kontrolom", rekla je ona za njemačku televizijsku stanicu ZDF u emisiji pod nazivom "A šta sada gospođo Merkel?"

Ona je rekla da nije spremna da odredi gornji limit broja izbjeglica koji mogu da dođu u Njemačku iako raste pritisak u zemlji da se smanji priliv izbjeglica.

Prema njenim riječima, jedini način da se smanji broj izbjeglica koji pristižu jeste pozabaviti se razlozima zašto oni bježe u Evropu.

"Ne mogu jednostrano da odredim gornji limit. Mi ne možemo jednostavno odrediti ko može, a ko ne može da dođe", rekla je Merkelova, dodajući da u zemlji moraju svi da sarađuju da se riješi taj problem.

Njemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer nedavno se založio za limitiranje prava spajanja porodica za sirijske izbjeglice, rekavši da Njemačka ne može da izdrži dvostruko povećanje broja izbjeglica i migranata.

XS
SM
MD
LG