Dostupni linkovi

U RS ni upis djece u vrtiće nije transparentan


U Republici Srpskoj je predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem obuhvaćeno tek svako četvrto dijete uzrasta od tri do pet godina.

Brojni su propusti zbog kojih nije veći ukupni broj djece koja borave u vrtićima prije polaska u školu, utvrdila je Glavna služba za reviziju javnog sektora u RS-u u reviziji učinka o temi "Upravljanje uslugama predškolskog vaspitanja i obrazovanja".

Ukazano je da Vlada i Ministarstvo prosvjete i kulture RS nisu osigurali transparentan način upisa djece, izostala je saradnja s općinama povodom njihovih zakonskih obaveza u finansiranju, sufinansiranju i subvencionisanju određenih troškova i boravka djece u predškolskim ustanovama.

"Upis djece u vrtiće i programe predškolskog vaspitanja i obrazovanja ne vrši se transparentno. To podrazumijeva, između ostalog, da u većini situacija nije vršena redovna godišnja objava javnog oglasa prije početka predškolske godine i nedostaju jasni kriterijumi za utvrđivanje liste redosljeda za upis", navode revizori.

Iako se nizak obuhvat predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem najčešće veže za nedostatak prostornih kapaciteta, ni postojeći kapaciteti nisu dovoljno iskorišteni.

XS
SM
MD
LG