Dostupni linkovi

Slovenija će imenovati novog suca u arbitražni sud


Slovenija će u predviđenom 15-dnevnom roku imenovati novog nacionalnog suca u arbitražni sud, izjavio je u petak, nakon zatvorenog sastanka s liderima političkih stranaka, slovenski premijer Miro Cerar.

"Suglasno smo odlučili da idući tjedan prije formalnog postupka izbora novog suca o tome pokušamo ostvariti što veći konsenzus", kazao je Cerar dodavši da je ozračje na sastanku bilo pozitivno i konstruktivno.

Nakon što je prijašnji slovenski sudac Jernej Sekolec zbog poznate afere odstupio, arbitražni sud pozvao je Sloveniju da imenuje novoga.

Za to će biti potrebna izmjena postojećeg zakona o izboru sudaca u međunarodna tijela budući da sadašnji zakon predviđa kompliciranu proceduru koja traje više mjeseci.

Slovenski mediji navode da su najizgledniji kandidati za novog slovenskog suca u arbitraži bivši ustavni sudac Ernest Petrič te pravnik Gorazd Bohte.

Slovenija nastoji sanirati posljedice skandala jer ocjenjuje da bi prekid arbitraže štetio njenim nacionalnim interesima i da u sudu u novom sastavu mora imati svog nacionalnog predstavnika jer bi u suprotnom predsjednik arbitraže imenovao neutralnog suca ili bi arbitraža nastavila rad s četiri člana.

Pretpostavlja se da će vlada Cerara nastojati postići konsenzus oko imena prihvatljivog i za oporbu, te suca imenovati svojom uredbom, o čemu bi se izjasnio i parlament.

XS
SM
MD
LG