Dostupni linkovi

Lajčak: Nema referenduma u RS


Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak izjavio je danas u Briselu da je referendum u Republici Srpskoj o valjanosti pravosudnog sistema u Bosni i Hercegovini pravno i moralno "neprihvatljiv" i da se "siguno neće održati".

Na margini zasedanja ministara inostranih poslova EU, koji će se dotaći i situacije u Bosni, Lajčak je rekao da je predsednik RS Milorad Dodik prekršio dogovor postignut 2011. s tadašnjom visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton da ne saziva referéndum, već da se pitanja pravosuđa rešavaju kroz strukturni dijalog EU - BiH o pravosuđu.

Kako je Lajčak rekao novinarima "odluka parlamenta RS o održavanju referenduma najpre iz pravnih razloga nije moguća, zato što je neprihvatljivo da entitet odlučuje o institucijama na državnom nivou".

Lajčak je novinarima takođe naveo da je to "politički neprihvatljivo, jer je jedini način da se stvari u BiH rešavaju dijalog, a ne jednostrani potezi".

"To je i moralno neprihvatljivo, jer smo se 2011. s gospodinom Dodikom koji je tad već razmišljao o referendumu dogovorili, a to je bila visoka predstavnica EU (Ketrin) Ešton i ja sam bio prisutan, da to nije pravi način", dodao je Lajčak.

"EU je ponudila (BiH) strukturni dijalog za pravosuđe koji deluje, pa ako RS ili neko drugi ima neki problem, onda to treba da se preko tog dijaloga rešava", naveo je šef slovačke diplomatije.

"To je neprihvatljivo i", kako je podvukao Lajčak, "to se sigurno neće desiti i upravo iz tih razloga sam ja danas tražio od visoke predstavnice EU (Federike Mogerini) da pitanje referenduma u RS u BiH stavimo na dnevni red ministarskog sastanka".

XS
SM
MD
LG