Dostupni linkovi

Nezampaćene vrućine u regionu


Još jedna pakleno vruća sedmica sa temperaturama vazduha od 31 do 43 stepeni, uz povremene letnje pljuskove tokom popodneva i noću, predstoji državama regiona.

Meteorolozi su geografsku kartu Crne Gore obojili u crveno, što je znak upozorenja na veoma visoke temperature u svim krajevima zemlje.

Najviše dnevne temperature i do 41 stepen, predviđene su za doline Morače i Zete, a preko 35 stepeni biće u većini crnogorskih gradova. Veoma vruće vreme, kako je predviđeno, potrajaće čitave ove sedmice.

Zbog jakih vrućina, reka Morača kroz Podgoricu gotvo je presušila.

Hrvatska se danima bori s toplotnim talasima koji su doneli ekstremne vrućine i pad temperaturnih rekorda.

Prema prognozi Crometa vrhunac tog toplotnog talasa se tek očekuje.

U Malom Lošinju je izmeren temperaturni rekord za jul sa 36,9 stepeni.

Meteoalarm je u crveno obojio dubrovačko, kninsko, rečko i splitsko područje, dok je ostatak Hrvatske označen žutim znakom upozorenja. Na osječkom i zagrebačkom području moguće je nevreme sa grmljavinama i jakim udarima vetrom, pa i gradom.

U Bosni i Hercegovini poslednjih dana beleže se izuzetno visoke temperature vazduha, do 43 stepena Celzijusa.

U većini gradova u BiH temperatura iznosi više od 35 stepeni, dok se na jugu zemlje - u Hercegovini registruju najviše temperature, do 43 stepena Celzijusa.

Zbog ovakve situacije, samo juče je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu registrovano 20 požara koji su ugašeni. Međutim, veći požar koji je juče izbio u opštini Čapljina proširio se ka Međugorju i još nije lokalizovan.

Hidrometeorološki zavod Srbije upozorio je danas da će se do nedelje, 26. jula temperatura u zemlji kretati od 34 do 38 stepeni Celjzijusa.

XS
SM
MD
LG