Dostupni linkovi

Štiglic okuplja stručnjake da pomognu Atini


Ugledni ekonomista, dobitnik Nobelove nagrade Džozef Štiglic rekao je da je spreman da pomogne u rješavanju grčke ekonomske krize i da priprema tim vodećih američkih i evropskih stručnjaka koji će da učestvuju u tome.

Štiglic je ovo rekao juče na sastanku sa grčkim ministrom finansija Euklidom Cakalatosom u Atini, saopštila je pres služba grčkog Ministarstva finansija.

Američki ekonomista je na ovom sastanku izrazio zabrinutost zbog ekonomske održivosti novog sporazuma koji je Atina postigla sa međunarodnim kreditorima 13. jula.

Štiglic je u više navrata kritikovao taktiku međunarodnih kreditora prema Atini i strukturu aktuelnog finansijskog sistema u Grčkoj koji je nastao kao rezultat te politike.

On je rekao da je spreman sa evropskim i američkim stručnjacima da pomogne grčkoj vladi na svaki način da se okonča politika mjera štednje i da se zemlja oslobodi ekonomske krize.

Grčka je nakon maratonskih pregovora 13. jula u Briselu pristala na mjere štednje u zamjenu za trogodišnji zajam od 86 milijardi evra. Ovo je treći paket pomoći Atini za posljednjih pet godina, podsjeća "Sputnjik".

XS
SM
MD
LG