Dostupni linkovi

Parlament RS: Odluka o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH


Deseta posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, na kojoj će biti prijedlog entitetskog predsjednika Milorada Dodika o raspisivanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH u tom entitetu, bit će održana danas ili sutra, u zavisnosti od trajanja 9. posebne sjednice.

Predsjednik entitetskog parlamenta Nedeljko Čubrilović je objasnio da je datum održavanja 10. posebne sjednice uslovljen dužinom trajanja 10. posebne sjednice, na kojoj bi se, po predloženom dnevnom redu, danas trebalo raspravljati o radu „Elektroprivrede RS“, što su zatražili opozicioni poslanici.

U međuvremenu je suspendovana odluka o poskupljenju struje u RS, ali iako opozicionari insistiraju da se raspravlja o radu energetskih javnih preduzeća u RS-u, nije izvjesno da će vladajuće stranke izglasati dnevni red ove sjednice.

U tom slučaju, odmah bi počela 10. posebna sjednica o raspisivanju odluke o referendumu u RS-u o radu Suda i Tužilaštva BiH.

Dodik je predložio i referendumsko pitanje koje glasi: "Da li podržavate neustavno i nezakonito nametanje zakona od strane visokog predstavnika međunarodne zajednice, a posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primjenu njihovih odluka na prostoru Republike Srpske?".

Ukoliko bi parlament i usvojio odluku o referendumu, on bi se, naveo je Dodik u zahtjevu trebalo da održi u roku od šest mjeseci od stupanja na snagu te odluke.

Ta odluka bi, ukoliko bude usvojena, morala da dobije potvrdu i u Vijeću naroda RS-a, a gotovo je izvjesno da bi na tu odluku veto uložio Klub Bošnjaka, što bi značajno usporilo stupanje na snagu te odluke. Opozicija smatra da referenduma u RS ponovo neće biti i da Dodik manipuliše tim pitanjem.

XS
SM
MD
LG