Dostupni linkovi

Hrvatski premijer Milanović pisao Platiniju


Predsjednik Vlade Zoran Milanović apelirao je danas u pismu predsjedniku UEFA-e Michelu Platiniju da se zbog kukastog križa na travnjaku poljudskog stadiona za vrijeme utakmice Hrvatska – Italija 12. lipnja Hrvatsku ne kazni diskvalifikacijom za Euro 2016, javlja dopisnik RSE

On je u pismu podsjetio da su taj incident osudile sve državne institucije i sve strane političkog spektra, i izrazio nadu da će počinitelji biti pronađeni u najskorije vrijeme. Također, on je podsjetio na činjenicu da je Hrvatska tijekom Drugog svjetskog rata imala najveći udio antifašističkih snaga među stanovništvom u okupiranoj Europi.

„Građana Hrvatske bilo je najviše u partizanskim postrojbama tijekom rata. Ističem ovo kako bih pojasnio da za počinitelje gnjusnog čina u Splitu nema podrške niti razumijevanja u hrvatskom društvu. Njihov čin usmjeren je ponajprije protiv Hrvatskog nogometnog saveza, i to zbog unutarnjeg sukoba Saveza s dijelom navijača, a nikako nije podrška nacističkoj ili fašističkoj ideologiji, niti je usmjeren protiv hrvatske reprezentacije,“ navodi Milanović u pismu Platiniju.

Milanović kaže kako razumije da će sankcija zbog svastike na Poljudu najvjerojatnije biti, ali apelira da ne budu najstrože. „Želio bih apelirati na razumijevanje UEFA-a i upozoriti na činjenicu da Hrvati žive i dišu sa svojom reprezentacijom. Navijači su bili duboko šokirani nakon incidenta, u strahu od pravične kazne. Drakonska sankcija koja bi ozbiljno naštetila ili čak spriječila uspjeh reprezentacije u dosadašnjim, za našu nacionalnu vrstu, izvrsnim kvalifikacijama za Euro 2016, išla bi na ruku upravo onima koji žele srušiti Savez, ali to bi uništilo i reprezentaciju. To bi bio neizbrisiv ožiljak na duši hrvatskih navijača te bi dugoročno naštetio nogometnoj igri u Hrvatskoj,“ poručuje hrvatski premijer u svom pismu predsjedniku UEFA-e Platiniju.

XS
SM
MD
LG