Dostupni linkovi

Srbija: Inicijativa za ocenu ustavnosti Zakona o rehabilitaciji


Savez antifašista Srbije i Udruženje antifašista Novog Sada podneli su danas Ustavnom sudu inicijativu za pokretanje postupka utvrđivanja neustavnosti pojedinih odredaba Zakona o rehabilitaciji iz 2006. i 2011. godine.U inicijativi, koju su sačinili advokati Slobodan i Vladimir Beljanski iz Novog Sada, navodi se da su odredbe Zakona o rehabilitaciji iz 2006. godine suprotne Ustavu jer omogućuju rehabilitaciju samo na osnovu "opšte ocene da je neko lice lišeno života, slobode ili nekog drugog prava iz političkih ili ideoloških razloga".

Kako se navodi, u tim odredbama se rehabilitacija omogućuje bez definisanja ovih pojmova i bez upuštanja u važno pitanje, a to je - da li je to lice učinilac ratnog zločina i da li je ranija osuda bila osnovana i zakonita.

"Takva rehabilitacija predstavljala bi negaciju odgovornosti iz iskustava prošlosti i negaciju težnji da se sprečavanjem i sankcionisanjem ratnih zločina, kako je to proklamovano Poveljom UN i drugim međunarodnim pravnim aktima, zaštite ljudska prava i slobode, jača poverenje, razvija saradnja među narodima i unapređuje mir i bezbednost", navedeno je u inicijativi.

Pokretači inicijative su upozorili da bi takva rehabilitacija ujedno vodila ka povredi ljudskog dostojanstva koje Ustav Srbije navodi kao neprikosnovenu vrednost. Inicijativa podrazumeva i Zakon o rehabilitaciji iz 2011. godine, u kojem se suprotno ustavnim odredbama o jednakosti pred zakonom smatraju odredbe koje omogućuju paralelnu primenu starog i novog zakona.

"Time se dopušta da se po potpuno različitim kriterijumima, a u slučaju Zakona o rehabilitaciji iz 2006. godine po znatno jednostavnijim i nekritički otvorenim uslovima, okončaju postupci koji su po tom zakonu pokrenuti", navode pokretači inicijative.

XS
SM
MD
LG