Dostupni linkovi

Dodik: Rezolucija o Srebrenici - raspad BiH


Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je da usvajanje Rezolucije o Srebrenici koju je predložila Velika Britanija SB UN predstavlja raspad BiH.

"Oni koji su svojevremeno rušili Jugoslaviju danas pokušavaju da ruše Republiku Srpsku, ukazavši da će eventualno usvajanje rezolucije o Srebrenici u SB značiti i kraj Bosne i Hercegovine.

Dodik je na obeležavaju 73. godišnjice bitke na Kozari naglasio da u BiH žive i Bošnjaci i Hrvati i Srbi, kao nekada u Jugoslaviji, pa se zapitao "kako je moguće da nema velike, a ima male Jugoslavije, jer mnogi kažu da je BiH - Jugoslavija u malom".

"Ako hoćete BiH vratite na ono što je napisano u Dejtonu... Prestanite da mešetarite ovde. Ne možete nam uzeti RS... Ako nas izgonite izaći ćemo sa republikom, nećete nas isterati individualno. Niste nam dokazali da hoćete da živite sa nama. Hoćete da deci koja još nisu rođena da prikačite etiketu genocida", poručio je Dodik.

On je rekao da Britanci tom rezolucijom pokušavaju da operu sopstvenu savest i ukazao na jedinstvo koje danas po tom pitanju imaju Srbija i RS.

Dodik je izrazio zahvalnost predsedniku i premijeru Srbije, Tomislavu Nikoliću i Aleksandru Vučiću, na jedinstvu i pomoći.

"Naravno da molimo Rusiju da uloži veto, jer to je usmereno ka istini", ocenio je Dodik.

On je pozvao građane da izađu na referendum o Sudu i Tužilaštvu u BiH, podsetivši da se nisu protivili kada su srpske vođe odvodili u Hag jer su smatrali da je određene odgovornosti bilo.

"Ali nije istina da su samo oni učestvovali u ovom ratu, da samo oni imaju odogovornost", rekao je Dodik i dodao da se ne može suditi samo Srbima, a ne suditi Naseru Oriću.

"Srbi danas imaju dve države - Srbiju i RS...Sloboda je ključna reč srpskog naroda. RS danas nosi obeležje slobode i mira, koje želimo svakome", poručio je rpedsednik RS.

On je pozvao predstavnike RS u zajedničkim institucijama BiH da zastupaju interese ljudi koji žive u RS podsetivši ih da moraju da govore u njihovo ime.

"Mi ne možemo da se nosimo sa teretom izdaje... RS je u problemu jer ima svoje lažne predstavnike u zajedničkim institucijama. Treba da im kažemo da ako nismo zajedno onda ne mogu da govore u naše ime", poručio je Dodik.

XS
SM
MD
LG