Dostupni linkovi

Preminuo Nikolas Vinton, spasilac stotina jevrejske dece


U Londonu je u 106. godini umro spasilac stotina jevrejske dece iz Češke pod nacističkom okupacijom, ser Nikolas Vinton.

On je 1938. i 1939. godine prebacio 699 jevrejskih dečaka i devojčica vozovima preko Nemačke u Veliku Britaniju gde im je obezbedio engleske hraniteljske porodice da sačekaju kraj rata, javljaju češki mediji.

Smrt Vintona agencijama je potvrdio danas njegov zet.

Upravo na današnji dan, 1. jula pre 76 godina krenuo je iz Praga u London voz sa najvećom grupom, sa 241 jevrejskim detetom koje su njihovi roditelji dali da odu u nepoznato kako bi im spasili život, a sami su većinom stradali u holokaustu.

Kao mladi agent za prodaju nekretnina, Nikolas Vinton se 1938. godine obreo u Pragu kao dobrovoljac Britanskog komiteta za pomoć izbeglicama i izvukao je u nekoliko specijalnih vozova, plombiranih tokom prelaska preko Nemačke za koje je izmoljakao odobrenje od vlasti i od Hitlerovog Berlina čak 669 jevrejske dece.

Ser Nikolas Vinton je zbog podviga posle rata dobio više britanskih i čeških odlikovanja, a od britanske kraljice Elizabete II i plemićku titulu.

Poslednje, najviše državno češko odlikovanje, Orden Belog lava preuzeo je krajem oktobra prošle godine, lično u zamku Lani kraj Praga od predsednika Češke Miloša Zemana.

"Na neki način nije trebalo da živim tako dugo da dam priliku svim tim ljudima da preuveličavaju to što sam napravio, čini mi se, pre 100 godina. Ja sam samo imao sreće da budem u pravo vreme na pravom mestu", kazao je preuzimajući odlikovanje Vinton.

Desetine hiljada čeških djaka potpisali su 2007. godine predlog da Nikolas Vinton dobije Nobelovu nagradu za mir.

XS
SM
MD
LG