Dostupni linkovi

Kosovska opozicija najavljuje nove proteste


Pokret Samoopredeljenje i Alijansa za budućnost Kosova najavile su nastavak protesta, pošto Vlada Kosova ni posle dve nedelje nije razmotrila zahteve opozicije.

"Visoka cena električne energije, blokada pravosudnog sistema na Kosovu, okupacija javnog servisa od strane vladajućih partija, proglašenje Trepče javnim preduzećem i formiranje Asocijacije srpskih opština", pitanja su zbog kojih "Samoopredeljenje" i Alijansa za budućnost Kosova najavljuju nove proteste.

Prištinski mediji preneli su izjavu predsednika "Samoopredeljenja" Visara Imerija koji je rekao da Vlada Kosova, ne samo da nije razmotrila zahteve, već je nastavila po starom.

"Ovakvim ponašanjem Vlada je dokazala da nije zainteresovana za građane, i igra ulogu 'okupatora države'. Ona je postala štit za očuvanje profita kompanija Behtel, KEDS, Limak, Devoli, Elkos-a, i sve na štetu interesa građana Kosova", ocenio je on.

Potpredsednik Alijanske za budućnost Koosva Ahmet Isufi ocenio je da je odsustvo reakcije vlasti na zahteve protestanata, najbolji pokazatelj da vlada nema interes za vladavinu zakona.

"Opozicioni protesti će se nastaviti do ispunjenja ovih uslova", naglasio je on.

Premijer Isa Mustafa rekao je da je vlada angažovana na sporovođenju svog programa razvoja i da nije tačno da ignoriše zahteve protestanata.

"Nikakvi postavljeni rokovi ne utiču na nas, nikakav program se ne može sprovesti za dve nedelje, ali ćemo raditi kako bi vladin program završili u toku mandata", rekao je premijer Kosova.

Opozicioine stranke nisu precizirale kada će biti organizovan sledeći protest.

XS
SM
MD
LG