Dostupni linkovi

Svijet obilježava Dan slobode medija


Svjetski dan slobode medija (World Press Freedom Day) obilježava se u nedjelju. Ustanovila ga je Glavna skupština Ujedinjenih nacija 1993. godine s ciljem promicanja slobode izražavanja koju posebno trebaju poticati i poštivati vlade zemalja članica UN-a.

Tog dana 1991. godine donesena je Deklaracija u Windhoeku u Namibiji. Njome su afrički novinari željeli zaštititi temeljna novinarska prava te poticati na medijski pluralizam i nezavisnost.

Uspostavom Svjetskog dana slobode medija želi se upozoriti na to da se sloboda medija svakodnevno onemogućava u zemljama širom svijeta. Publikacije su cenzurirane, a novinari, urednici i izdavači napadnuti, zatvoreni i ubijeni.

Prema podacima organizacije Reporteri bez granice dosad su tokom 2015. godine u svijetu ubijena 24 novinara, a 158 ih je zatvoreno.

Stoga se obilježavanjem ovog dana želi upozoriti na temeljna načela medijske slobode, razvijati svijest o njezinoj važnosti, braniti medije od napada i odati počast novinarima koji su izgubili život baveći se ovom profesijom.

XS
SM
MD
LG