Dostupni linkovi

Vujanović: Objavljivanje diplomatskih depeša ozbiljan propust


Objavljivanje diplomatskih depeša je ozbiljan propust državne administracije za koji se mora utvrditi odgovornost, ocijenio je predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović.

On je u intervjuu Pobjedi kazao da je uvjeren da objavljivanje povjerljivih podataka ne može ugroziti put Crne Gore u NATO.

“Objavljivanje diplomatskih depeša je ozbiljan propust za koji se mora utvrditi odgovornost, ali i izmijeniti ukupan tretman čuvanja ovih dokumenata kako bi se obezbijedila maksimalna zaštita”, kazao je Vujanović.

Prema njegovim riječima, bez obzira na to što diplomatske depeše nijesu otkrile ništa novo, tom propustu treba dati maksimalan značaj i obezbijediti punu zaštitu.

Vujanović je kazao da tretman zaštićenih imaju tajni, povjerljivi i interni podaci, a razlika je samo u stepenu društvene opasnosti za dostavljanje ili činjenje dostupnim kao i objavljivanje tih podataka.

“Samim tim što je neki podatak interni, obaveza je svih da ga sačuvaju od dostupnosti i jednako obaveza svih da ga ne objavljuju”, smatra Vujanović.

On je kazao da nepoštovanje te obaveze nije dobro za reputaciju države, i da se mora učiniti sve da se isključi rizik ponavljanja takvog propusta.

XS
SM
MD
LG