Dostupni linkovi

Žan Mari Le Pen neće učestvovati na izborima


Osnivač francuske partije Nacionalni front Žan-Mari Le Pen objavio je da se povlači iz učešća na regionalnim izborima, nakon svađe sa ćerkom Marin.

Marin Le Pen, koja predvodi Nacionalni front, u petak je najavila da će se njen otac pojaviti pred stranačkom disciplinskom komisijom zbog kontroverznih komentara o holokaustu, kao i da bi trebalo da razmisli o napuštanju politike, prenela je agencija AFP.

Dramatičan sukob unutar porodice Le Pen je postao javan prošle nedelje kada je Marin Le Pen optužila svog oca da je počinio "političko samoubistvo" kada je izjavio da su nacističke gasne komore "istorijski detalj" i pozvao na bliže odnose sa Rusijom da bi se zaštitio "beli svet".

Žan-Mari Le Pen je u današnjoj izjavi listu "Figaro" rekao da se neće kandidovati na regionalnim izborima u jednoj izbornoj jedinici na jugoistoku Francuske, "iako mislim da sam najbolji kandidat Nacionalnog fronta".

Na pitanje ko bi trebalo da se kandiduje u toj jedinici umesto njega, Žan-Mari Le Pen je naveo svoju unuku Marion Marešal - Le Pen (25), novu zvezdu Nacionalnog fronta čiji se društveni stavovi smatraju konzervativnijma od stavova njene tetke Marin.

Od kako je preuzela vođstvo nad Nacionalnim frontom 2001, Marin Le Pen je nastojala da stranku učini prihvatljivijom varijantom za većinsko biračko telo.

XS
SM
MD
LG