Dostupni linkovi

Nordijske zemlje ujedinjene protiv Putina


Nordijske su se zemlje jučer dogovorile pojačati obrambene veze i povećati solidarnost s baltičkim državama te mjerama zastrašivanja pojačati sigurnost u tome području, poručujući kako Rusija predstavlja najveći izazov europskoj sigurnosti.

U zajedničkoj izjavi, ministri obrane Švedske, Norveške, Finske, Danske i Islanda poručili su kako se sjeverna Europa mora pripremiti za moguća krizna stanja ili incidente zbog Rusije.

"Ruski čelnici pokazali su da su spremni na praktično i učinkovito korištenje vojnih sredstava kako bi postigli političke ciljeve, čak ako to uključuje i kršenje načela međunarodnog prava", navodi se u ministarskoj izjavi objavljenoj u listu Aftenposten.

"U Baltiku i u našim sjevernim područjima postoji povećana vojna i obavještajna aktivnost", tvrde ministri. "Ruska vojska izaziva nas uzduž naših granica, a u Baltiku je bilo više povreda granice".

Zajednička izjava ministara obrane nordijskih država objavljena je u trenutku povećane napetosti u Europi nakon što je Rusija prije godinu dana pripojila ukrajinski poluotok Krim. Na sjeveru Europe raste zabrinutost zbog moguće ruske intervencije, posebice zbog toga što u baltičkim zemljama živi mnogobrojna ruska manjina.

XS
SM
MD
LG