Dostupni linkovi

Grčka isplatila ratu duga MMF


Grčka je danas isplatila Međunarodnom monetarnom fondu oko 450 miliona eura dospjelog duga, što je obećala da će učiniti u roku, uprkos teškoj finansijskoj krizi.

Grčka vlada je danas izdala nalog da se plati rata duga, a isplata je obrađena i izvršena, izjavio je zvaničnik Ministarstva finansija koji nije želio da bude imenovan.

Grčka država je od zemalja EU i MMF dobila pomoć od 240 milijardi eura kako bi izbjegla bankrot.

Međunarodna zajednica je sumnjala da će Atina biti u stanju da danas vrati dug, što je izazvalo strahove da će Grčka utonuti u nelikvidnost i da će potom morati da napusti eurozonu.

Grčki zvaničnici su ove sedmice uvjeravali da će otplatiti ratu duga, kao i da će ispuniti sve druge finansijske obaveze, uključujući isplatu plata i penzija.

Grčka država od avgusta nije primila nikakvu novčanu pomoć, a vlasti se nadaju da će uskoro dobiti posljednju tranšu kredita od 7,2 milijardi eura i da bi odluka o tome mogla biti donesena na sastanku ministara zemalja eurozone 24. aprila u Letoniji.

Atina je u februaru uspjela da dobije četvoromjesečno produženje paketa kreditne podrške, pod uslovom da sprovede ekonomske reforme.

XS
SM
MD
LG