Dostupni linkovi

Cipras obećava jačanje javne zdravstvene zaštite


Premijer Grčke Aleksis Cipras rekao je danas da će njegova vlada ojačati javnu zdravstvenu zaštitu u zemlji unajmljivanjem 4.500 specijalizovanih radnika i ukidanjem obavezne participacije od pet evra za pregled u javnim bolnicama.

Cipras je u Ministarstvu zdravlja rekao da su u poslednjih nekoliko godina usvojene neke reforme u sklopu mera štednje koje su od Grčke zahtevali medjunarodni kreditori, koje su narušile zdravstveni sistem, kao i da njegova vlada radi na njihovom ukidanju.

"Nacionalni zdravstveni sistem imao je problema pre mera štednje, ali je očigledno da su u poslednjih četiri ili pet godina, preduzete reforme i mere bile nuklearna bomba za njegove temelje", rekao je Cipras.

On je objavio da će njegova vlada ukinuti "neprihvatljivu" participaciju od pet evra za pregled pacijenata u državnim bolnicama.

"Već radimo na ukidanju mera koje doprinose uništenju zdravstvenog sistema", rekao je Cipras, navodeći reforme u hitnoj pomoći, faramceutskoj oblasti, mentalnom zdravlju i postavljanju lekara u ruralnim oblastima.

Grčka je od 2010. zavisila od spasiličkog paketa vrednog 240 milijardi evra od Medjunarodnog monetarnog fonda i partnera iz EU.

Cipras je izabran u januaru, na obećanjima da će odustati od teških uslova finansijske pomoći, koji su uključivali i veliko smanjenje javne potrošnje i povećanje poreza.

No, uprskos tome, vlada je od kada je došla na funkciju ublažila mnoga predizborna obećanja, a trenutno vodi napete pregovore sa kreditorima o novim reformama koje traže od Atine da bi joj odobrili preostalu tranšu od 7,2 milijardi evra pomoći.

XS
SM
MD
LG