Dostupni linkovi

Kongres SAD: Poslati oružje Ukrajini


Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je rezoluciju kojom se predsjednik Barak Obama poziva da pošalje ubojito oružje Ukrajini da bi zaštitila suverenitet.

Rezulucija je usvojena sa 348 glasova "za", dok je 48 bilo protiv.

Zvaničnici američkog Stejt departmenta su naveli da se u okviru Obamine administracije razgovara o takvoj vrsti pomoći, ali da se čeka da bi se vidjeli da li će sporazumi, koji su doveli do prekida vatre u februaru, biti ispunjeni, javila je agencija AP.

Predsjednik Predstavničkog doma američkog Kongresa Džon Bejnerr i grupa vodećih demokrata i republikanaca pojačali su početkom mjeseca pritisak na predsjednika SAD da snabdije Ukrajinu smrtonosnim odbrambenim oružjem.

U pismu koje su tada uputili Obami, 11 poslanika je navelo da akcije Rusije predstavljaju više od napada na suverenitet Ukrajine i "groteskno kršenje međunarodnog prava, prijetnju po Zapad i napad na međunarodni poredak koji je uz veliku cijenu uspostavljen poslije Drugog svjetskog rata".

"Pozivam vas da brzo uložite dodatne napore kako bi se podržali napori Ukrajine da odbrani svoju suverenu teritoriju, uključujući transfer smrtonosnih defanzivnih oružanih sistema ukrajinskoj vojsci", stoji u pismu Obami.

Mnoge evropske vlade se protive bilo kakvom potezu SAD u pravcu pružanja vojne podrške ukrajinskoj vladi, strahujući da bi to moglo da izazove širi rat.

XS
SM
MD
LG