Dostupni linkovi

Lideri EU: sankcije Rusiji ostaju do kraja godine


Lideri EU odlučili su da sankcije Rusiji ostanu na snazi do kraja godine, ističući da će ove mjere ostati sve dok mirovni sporazum iz Minska ne bude u potpunosti sproveden, saopšteno je iz Brisela.

“Sankcije su vezane za sporazum iz Minska i važiće sve dok on ne bude sproveden do kraja”, rekao je novinarima predsjednik Saveta EU Donald Tusk nakon prvog dana samita u Briselu.

Jedan dio sankcija Rusiji trebalo je da istekne u julu ove godine, a drugi u septembru, ali su šefovi država i vlada 28 država članica EU odlučili da ih produže do kraja godine i da njihovo ukidanje uslove poštovanjem sporazuma.

Ekonomske sankcije usvojene su 31. jula 2014. godine, a proširene su 8. septembra.

Sankcije koje su uvedene Rusiji zbog podrške separatistima i narušavanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine obuhvataju oko 150 osoba i 37 pravnih lica kojima je zabranjeno putovanje i poslovanje u EU.

Sporazum iz Minska predviđa trajan prekid vatre između ukrajinskih i proruskih snaga, povlačenje teške artiljerije dalje od linije fronta i prisustvo međunarodnih posmatrača na granici Rusije i Ukrajine

XS
SM
MD
LG