Dostupni linkovi

Španski Podemos, saveznik Sirize, sprema demonstracije


Podstaknuta pobedom svog saveznika Sirize u Grčkoj, španska partija Podemos počinje izbornu godinu velikim demonstracijama u subotu u Madridu uz obećanje da će srušiti sadašnju vlast koju smatra korumpiranom.

Podemos je formiran pre jedva godinu dana, a ovaj skup najavljen kao "Marš za promene" planiran je mnogo pre nego što se znao datum prevremenih izbora u Grčkoj niti što se mogla predvideti pobeda levičarske Sirize, partije koju vodja Podemosa podržava.

Vodja Podemosa Pablo Iglesijas bio je oduševljen kada je u nedelju pobedio Aleksis Cipras u Grčkoj, koga je on podržavao za vreme izborne kampanje, i izjavio je da je "stigla nada" i da počinje odbrojavanje.

U maju će Podemos (Možemo) učestvovati na regionalnim izborima u Španiji, a Iglesijas (36), bivši profesor političkih nauka nada se pobedi na parlamentarnim izborima krajem godine.

Za nekoliko meseci njegova partija koja je nastala od "Pokreta ogorčenih" koji se borio protiv štednje, ojačala je i prema anketama daleko je ispred opozicione Socijalisticke partije, a nekad i ispred vladajuće Narodne partije.

XS
SM
MD
LG