Dostupni linkovi

Crnčec: Srbija nije u poziciji da procenjuje hrvatsko pravosuđe


Pomoćnik ministra pravosuđa Hrvatske Ivan Crnčec izjavio je da Srbija nije u poziciji da procenjuje hrvatsko pravosuđe, već da je situacija obratna.

On je to rekao za Hrvatsku televiziju komentarišući pismo koje je srpski ministar pravde Nikola Selaković uputio kolegi iz Australije u kojem traži da ne dopusti da Dragan Vasiljković, koga Hrvatska traži zbog optužbi za ratne zločine, bude izručen Hrvatskoj.

U tom pismu se navodi da je Srbija spremna da preuzme vođenje krivičnog postupka protiv jednog od vođa srpskih paravojnih formacija u Hrvatskoj, jer strahuje da Vasiljković u Hrvatskoj ne bi imao pošteno suđenje.

"Srpska strana nije u poziciji niti procenjivati, a kamoli ocenjivati hrvatsko pravosuđe, već je situacija obratna", poručio je Ivan Crnčec.

On je rekao da je, za razliku od Srbije koja još nije otvorila Poglavlje 23 (pravosuđe), u pregovorima o ulasku u EU Hrvatska uspešno prošla sva poglavlja.

"Mi smo u poziciji da kao jedna od država članica EU procenjujemo i ocenujemo srpsko pravosuđe, pa i taj segment suđenja za ratne zločine. Pred njima je da se dokažu da će ostvariti napredak u tom području", ocenio je pomoćnik hrvatskog ministra pravosuđa.

On je rekao da postoje određeni problemi u suđenju za ratne zločine na koje će Hrvatska ukazivati, posebno istaknuvši srpski zakon koji tu državu, pozicionira kao mini Haški sud", odnosno omogućava joj da sudi za ratne zločine počinjene na području svih države bivše Jugoslavije.

Crnčec je rekao i da, prema njegovim saznanjima, predstoji još jedna žalba Vasiljkovićevog advokatskog tima na odluku o izručenju Hrvatskoj i poručio da će Vasiljković, ako bude izručen Hrvatskoj, imati pošteno suđenje.

XS
SM
MD
LG