Dostupni linkovi

Ljevičarska grupa iza napada u blizini sjedišta premijera


Turska krajnje ljevičarska grupa DHKP-C preuzela je danas odgovornost za oružani napad na policiju u blizini sjedišta premijera u Istanbulu.

Grupa Revolucionarno narodno oslobođenje-front (DHKP-C), takođe stoji iza samoubilačkog bombaškog napada na američku ambasadu prošle godine, kao i brojnih napada na policijske stanice.

U saopštenju postavljenom na internetu, ova grupa navodi da je napad izvršila protiv vladajuće stranke AKP, zbog ubistva 15-godišnjeg Berkina Elvana, koji je u martu prošle godine preminuo, pošto je prethodno devet mjeseci bio u komi zbog povreda glave zadobijenih tokom antivladinih protesta, preneo je Rojters.

DHKP-C je, takođe, za Elvanovu smrt optužila sadašnjeg predsjednika i bivšeg premijera, Redžepa Tajipa Erdogana.

Napad na istorijsku palatu Dolmabahče u najvećem turskom gradu dogodio se juče, kada je jedan muškarac otvorio vatru na zgradu u kojoj se nalazi Erdoganova kancelarija i na nju bacio granatu, koja ipak nije eksplodirala.

Napadač je uhapšen na licu mjesta.

Turski mediji navode da je neimenovani napadač bio naoružan automatskim oružjem i pištoljem i da je prvo otvorio vatru, a zatim bacio ručnu granatu, koja nije eksplodirala.

Policija je zatim kontrolisanom eksplozijom uništila granatu, objavila je televizijska stanica NTV.

XS
SM
MD
LG