Dostupni linkovi

Optužnica za ubistvo više od 150 Bošnjaka


Tužitelj Posebnog odjela Suda BiH za ratne zločine, podigao je optužnicu za zločin protiv čovječnosti, počinjen nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti na području Prijedora, 1992. godine. Radi se o jednoj od najopsežnijih optužnica za ratne zločine u Prijedoru, koja se odnosi na ubojstvo više od 150 žrtava sa područja sela Zecovi 1992. godine.

Optuženi se terete da su u svojstvu zapovjednika i vojnika VRS, policije i Kriznog štaba, sudjelovali u širokom i sistematičnom napadu na bošnjačko stanovništvo u selu Zecovi kod Prijedora.

Optuženi se terete za ubojstva, mučenja, silovanja i druge torture kao i pljačku i uništavanje imovine Bošnjaka u selu Zecovi općina Prijedor, kao kaznena djela koja su učinjena u okviru djela progona bošnjačkog stanovništva sa područja sela Zecovi.

U ovom progonu, ubijeno je više od 150 osoba bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo žena, djece i staraca, a preživjelo stanovništvo je zarobljeno i nezakonito zatočeno u logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje, gdje je dio bošnjačkih žrtava ubijen, a preostale žrtve izložene prisilnom progonu, mučenju, zlostavljanju i nečovječnom postupanju.

Navedeni optuženi se, između ostalog, terete i za ubojstvo 29 žena i djece u selu Zecovi na lokalitetu Gradina, počinjeno 25.07.1992. godine, nakon čega su tijela ubijenih uklonjena u masovnu grobnica za kojom se još uvijek traga.

XS
SM
MD
LG