Dostupni linkovi

Tajm: Borci protiv ebole - ličnost godine


Američki časopis Tajm proglasio je danas borce protiv epidemije ebolom za Ličnost godine za 2014.

"Oni su rizikovali i bili uporni, žrtvovali su se i spasavali", objasnila je urednica Nensi Gibs odluku uredništva da borce protiv ebole proglasi za Ličnost godine za 2014.

Prema poslednjim podacima, od ebole je umrlo više od 6.000 ljudi. Tom epidemijom su najviše pogođeni Sijera Leone, Liberija i Gvineja.

Urednici Tajma su prošle godine proglasili papu Franju za Ličnost godine, dok je tu titulu dva puta poneo predsednik SAD Barak Obama.

Urednici Tajma su 2011. godine izabrali "Demonstranta", odnosno pojedince koji su učestvovali u demonstracijama širom sveta. Titulu Ličnosti godine do sada su poneli i Mark Zakerberg, Vladimir Putin, Bono, Džordž Buš, Bil Klinton, Džimi Karter.

Nagrada koja je ranije nosila naziv Čovek godine, ustanovljena je 1927. Među dosadašnjim dobitnicima su i Hitler 1938. i Staljin koji je dva puta poneo tu titulu - 1939. i 1942.

Tajm je 31. decembra 1999. proglasio Alberta Ajnštajna za Ličnost veka, a među kandidatima su bili Frenklin Ruzvelt i Mahatma Gandi. Ruzvelt je inače jedina ličnost koja je tri puta ponela tu titulu 1932, 1934. i 1941.

XS
SM
MD
LG