Dostupni linkovi

Sud BIH odredio mjesec dana pritvora osumnjičenima za Štrpce


Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor za deset osumnjičenih za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Višegradu 1993. godine.

Pritvor je određen Luki Dragičeviću, Bobanu i Petku Inđiću, Vuku Ratkoviću, Novaku Polugi, Radojici Ristiću, Draganu Lakiću, Oliveru Krsmanoviću, Momiru Nikoliću i Obradu Polugi.

Sud je uvidom u podneseni dokazni materijal utvrdio da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili krivično djelo za koje se terete, a pritvor im je određen da ne bi mogli da ometaju krivični postupak, uticajem na saučesnike i svjedoke, saopšteno je iz Suda BiH.

Pritvor prema ovom rješenju može trajati do 5. januara naredne godine ili do nove odluke Suda.

Na području Višegrada i Prijedora 5. decembra uhapšeno je 10 lica osumnjičenih za ratni zločin počinjen na području Višegrada 1993. godine.

Pripadnici Službe Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije za otkrivanje ratnih zločina istog dana su uhapsili petoro osumnjičenih za ratni zločin nad civilima u Višegradu i Štrpcima.

Oni su osumnjičena su da su izveli iz voza u Štrpcima 20 putnika, od kojih je 18 bilo bošnjačke, jedan hrvatske nacionalnosti i još jedno lice, strani državljanin, najverovatnije afroazijskog porijekla, koje nikada nije identifikovano.

Otmica u Štrpcima dogodila se 27. februara 1993. godine, kada su pripadnici paravojnih jedinica pod komandom Milana Lukića oteli grupu putnika iz voza 671 na relaciji Beograd - Bar. Oteti putnici su potom likvidirani.

Većina ubijenih su bili državljani Srbije i Crne Gore i bili su uglavnom iz Priboja, Prijepolja, Beograda i Podgorice. Među njima je bilo i državljana BiH. Posmrtni ostaci 16 putnika još nisu pronađeni, dok su posmrtni ostaci Rasima Ćorića i Jusufa Rastodera pronađeni u jezeru Perućac. Nekompletni ostaci trećeg putnika Halila Zubčevića su, takođe, pronađeni u jezeru Perućac.

Milan Lukić je u Haškom tribunalu proglašen krivim za zločine nad višegradskim muslimanima i osuđen na kaznu doživotnog zatvora, a početkom ove godine prebačen je na izdržavanje kazne u zatvor u Estoniji.

XS
SM
MD
LG