Dostupni linkovi

Cena nafte na petogodišnjem minimumu


Cene sirove nafte pale su na petogodišnji minimum, nakon loših trgovinskih podataka iz Kine i jačanja dolara, naveli su analitičari.

Barel američke "lake" nafte (WTI) za isporuku u januaru pojeftinio je na merkantilnoj berzi u Njujorku 76 centi na 65,08 dolara, dok je barel severnomorske nafte tipa "brent" za januarsku isporuku na tržištu u Londonu pojeftinio 87 centi na 68,2 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Teksaška nafta (WTI) pala je najniži nivo od jula 2009., dok je brent na nivou koji je poslednji put registrovan u oktobru 2009. godine.

"Investitori su u ovom trenutku fokusirani na trgovinske podatke iz Kine", izjavio je analitičar sidnejske kompanije "Fet profets", Dejvid Lenoks, nakon što su kineske vlasti saopštile da je izvoz Kine u novembru, na godišnjem nivou, porastao samo 4,7 odsto, na 211,66 milijardi dolara, dok je uvoz pao 6,7 odsto na 157,19 milijardi dolara.

Analitičari su očekivali da će izvoz registrovati skok od osam odsto, a da će uvoz porasti za 3,9 odsto.

Na pad cena nafte uticalo je i jačanje dolara, koji je porastao na 121,52 jena sa 121,44 jena od petka. Šnažniji dolar čini naftu izraženu u toj valuti skupljom za kupce koji koriste druge valute, što umanjuje tražnju.

XS
SM
MD
LG