Dostupni linkovi

ICMP Objavljuje izvještaj o nestalim


Međunarodna komisija za nestale (ICMP) će danas objaviti obiman izvještaj naslova “Osobe nestale usljed oružanih sukoba tokom 1990-ih: Pregled stanja” koji govori o nastojanjima da se pronađu i identificiraju nestale osobe iz Bosne i Hercegovine.

Ovaj izvještaj daje prikaz koraka koji su načinjeni u pravcu osnaživanja porodica nestalih osoba i uspostave institucija koje će dogoročno nastaviti traganje za nestalim, ali i naučnih inovacija koje su napravile ogromne napretke u broju identifikacija, najavljeno je iz ICMP-ja.

Po prvi puta su sve dostupne informacije o nestalim osobama spojene u jednu detaljnu, sistematičnu pisanu cjelinu.

Izvještaj daje dokumentovane informacije o traganju za nestalim širom BiH, otklanja nejasnoće te na pristupačan način predstavlja činjenice.

Na kraju, izvještaj daje jasne preporuke o tome šta je sve neophodno uraditi kako bi se osigurao nastavak traganja za preostalim nestalim osobama.

Prezentaciju će voditi direktorica ICMP-a Kathryne Bomberger, a njoj će se pridružiti ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u BiH Edward Ferguson, ambasador Švicarske u BiH Heinrich Maurer, glavni tužilac BiH Goran Salihović, te predsjednik Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH Amor Masović.

Na prezentaciji će također biti prisutni i predstavnici udruženja porodica nestalih osoba i organizacija civilnog društva.

XS
SM
MD
LG