Dostupni linkovi

Hodžaj: Priština za uzajamno priznavanje Srbije i Kosova


Šef kosovske diplomatije Enver Hodžaj izjavio je danas u Briselu da Priština želi da se dijalog sa Beogradom završi punom normalizacijom odnosa što podrazumeva i članstvo Kosova u UN i uzajamno piznavanje Srbije i Kosova.

Vlasti u Prištini žele da se dijalog Beograd-Priština usmeri i završi potpunom normalizacijom, što znači puno uključivanje kosovskih Srba u kosovski sistem, članstvo Kosova u UN i puno uzajamno diplomatsko priznavanje Srbije i Kosova, rekao je Hodžaj u raspravi u Evropskom parlamentu.

Hodžaj je rekao da Priština i Beograd na kraju tog strateškog dijaloga treba da potpišu sporazum o uzajamnom priznavanju.

On je ocenio da se u periodu od tri do pet godina može doći do mirovnog sporazuma za rešenje svih problema između Srbije i Kosova.

U raspravi u kojoj su učestvovali svi šefovi diplomatija sa Zapadnog Balkana, posebno je naglašavana potreba da se održi proces proširenja EU uprkos izvesnom nepoverenju koje postoji unutar Unije i izjavi šefa Evropske komisije Žan-Kloda Junkera da neće biti proširenja u narednih pet godina.

XS
SM
MD
LG