Dostupni linkovi

Keri ostaje u pregovorima s Iranom


Američki državni sekretar Džon Keri promijenio je u petak odluku da se povuče iz pregovora s Iranom o spornom nuklearnom programu, što daje nadu da je ostvaren neki napredak u razgovorima.

Keri odstaje u Beču da nastavi pregovore s iranskim ministrom spoljnih poslova Džavadom Zarifom i drugim učesnicima razgovora, rekla je portparolka Stejt departmenta Džen Psaki.

Iranska novinska agencija IRNA prenijela je da je Keri iznio novi prijedlog Iranu kako bi se premostile razlike zbog kojih je došlo do zastoja.

Američki zvaničnici rekli su ranije da Keri planira da otputuje u Pariz tokom dana i da je neizvjestan njegov povratak pregovorima.

Odluka da ostane ukazuje da je ostvaren neku napredak u prevazilaženju razlika, četiri dana do isticanja roka za postizanje dogovora, navodi agencija AP.

Predstavnici SAD, Rudije, Kine, Velike Britanije, Francuske i Njemačke razmatraju kako da se smanji mogućnost iranskog nuklearnog oružja da Teheran ne bi mogao da pravi nuklearno oružje. Iran negira da radi na razvijanju oružja, a pregovara da bi mu bile ublažene sankcije.

XS
SM
MD
LG