Dostupni linkovi

Američki državni tužioci na Balkanu


Američki ministar pravde Erik Holder najavio je da će SAD poslati 70 državnih tužilaca u zemlje Balkana, Bliskog istoka i Severne Afrike kako bi pomogli u borbi protiv terorista.

"Uz podršku Biroa za borbu protiv terorizma Stejt departmenta, ministarstvo pravosuđa je za ključna područja imenovalo savezne državne tužioce i savetnike (...) kako bi sarađivali sa zemljama koje nastoje da poboljšaju svoje kapacitete u sprovođenju istrage i privođenju stranih teroristickih boraca pravdi", rekao je sinoć Holder na konferenciji za novinare posle sastanka s evropskim kolegama.

Holder je rekao da će se saradnja ostvarivati na polju "razmene informacija, istrage, sudskog gonjenja i borbe protiv nasilnog ekstremizma".

Državni tužioci će raditi u Albaniji, BiH, Hrvatskoj, Kosovu i Srbiji, kao i zemljama severne Afrike i Bliskog istoka, "od Alžira i Maroka do zapada Afrike", rekao je neimenovani zvaničnik ministarstva pravde, navodi Frans pres.

Taj zvaničnik je rekao da tužioci neće "uvoditi američki pravni sistem", već će utvrđivati da li određena zemlja ima "zakone koji su u skladu sa konvencijom UN o suzbijanju terorizma". On je dodao i da su zemlje izabrane po "američkoj proceni".

XS
SM
MD
LG