Dostupni linkovi

Turska: Nacionalisti napali američke mornare


Članovi turske nacionalističke frakcije napali su u srijedu u Istanbulu mornare američke flote, što je izazvalo proteste iz ambasade Sjedinjenih Američkih Država.

Napadači, koji pripadaju Asocijaciji turske omladine (TGB) prvo su verbalno napali tri vojnika američke mornarice prilikom zaustavljanja u Istanbulu nakon manevara u Crnom moru, zatim su pokušali pokriti im glave vrećama, prema video snimku objavljenom na internetu. "Jenki idi kući", "Dole američki imperijalizam" i "Napustite našu zemlju", uzvikivali su napadači prije dolaska snaga reda.

Oni su se na taj način namjeravali osvetiti za incident koji se dogodio 2003. godine u Sulejmaniji (Irak), kada su američki vojnici uhapsili i stavili na ruke lisice pripadnicima specijalnih turskih snaga, pokrivši im glavu kesom.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Ankari se požalila na svom Twitteru da je ovo "strašno" djelo. - Sigurni smo da velika većina Turaka osuđuje zajedno s nama djelo koje je u suprotnosti s tradicionalnim turskim gostoprimstvom - navedeno je.

Ovaj incident se događa u periodu napetosti između Turske i njene američke saveznice a propos sirijskog pitanja. Američki potpredsjednik Joe Biden, koji je i sam javno optužio Tursku za susretljivost sa džihadističkom grupom Islamska država (IS), očekuje se 21. novembra u Istanbulu u radnoj posjeti.

XS
SM
MD
LG