Dostupni linkovi

EU i Japan podnijeli rezoluciju o istrazi protiv Pjongjanga


EU i Japan su, uprkos upozorenjima Sjeverne Koreje, pred UN iznijeli rezoluciju u kojoj se poziva na pokretanje istrage protiv vlasti u Pjongjangu zbog zločina protiv čovječnosti.

Rezolucija je podnijeta Komitetu Generalne skupštine UN uprkos diplomatskom pritisku Sjeverne Koreje da se odbace ključne odredbe, uključujući zahtjev Savjetu bezbjednosti da slučaj Pjongjanga proslijedi Međunarodnom krivičnom sudu.

"Ne možemo ignorisati patnje naroda Sjeverne Koreje", rekla je predstavnica Italije Emilija Gato u obraćanju Komitetu tokom predstavljanja rezolucije u ime EU i Japana.

U rezoluciji, koju je zajednički izradilo 48 država, osuđuje se kršenje ljudskih prava u Sjevernoj Koreji i poziva na pokretanje krivične istrage na osnovu rezultata istrage UN u kojoj su navedene brutalnosti režima u Pjongjangu.

Rezultati istrage UN zasnivaju se na svjedočenjima izbjeglih iz Sjeverne Koreje i detaljima o širokoj mreži radnih logora i dokumentovanih slučajeva torture, silovanja, ubistava i porobljavanja.

Predstavnik Sjeverne Koreje Kim Song je, u obraćanju Komitetu, optužio EU i Japan da su "odabrali put sukoba" i upozoreno da će, u slučaju prosljeđivanja rezolucije, svaka mogućnost saradnje po pitanju ljudskih prava "biti zauvijek izgubljena".

Glasanje u Komitetu treba da se održi kasnije tokom ovog mjeseca, nakon čega bi mjera išla pred pun saziv Generalne skupštine UN u decembru.

XS
SM
MD
LG