Dostupni linkovi

Katalonija traži pomoć UN i EU


Četiri stranke iz Katalonije apelovale su danas na međunarodnu zajednicu, UN i EU, da im pomognu kako bi mogli da se izjasne o svojoj budućnosti.

Četiri stranke koje se zalažu da se u Kataloniji održi "savetodavni referendum" o nezavisnosti tog moćnog regiona od Španije, apelovale su danas na međunarodnu zajednicu, uključujući UN i EU, da posreduje u Madridu da bi Katalonci mogli da odluče o svojoj budućnosti.

"Pozivamo UN, Evropski parlament, Evropsku komisiju, Savet Evrope i OEBS (Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju) da sprovedu neophodne radnje da bi se osiguralo da Katalonci mogu da odlučuju o svojoj budućnosti na demokratski način", napisale su u pismu četiri stranke desnice i levice.

Madrid je dva puta preko Ustavnog suda zabranio glasanje o nezavisnosti Katalonije koja to ipak planira za nedelju, 9. novembar, ali tako da to ne bude zakonski, već samo neobavezujući, "savetodavni referendum".

Pravnih stručnjaci su rekli za AFP da bi vlasti Katalonije, ukoliko urade šta su naumile, mogle biti po zakonu kažnjene zbog građanske neposlušnosti.

XS
SM
MD
LG