Dostupni linkovi

Gradonačelnik Rima registrovao gej brakove iz inostranstva


Gradonačelnik Rima Ignjacio Marino otvoreno prkoseći nalogu vlade Italije registrovao je danas 16 istopolnih brakova sklopljenih u inostranstvu.

Istopolni brakovi nisu dozvoljeni u Italiji, a ministar unutrašnjih poslova Angelino Anlfano iz stranke desnog centra nedavno je poslao notu loklanim upravama u kojoj se navodi da će svaka registracija gej braka iz inostranstva biti ništavna, što nije spriječilo gradonačelnika Rima.

Marino je dobio gromoglasan aplauz kada je stigao u gradsku većnicu gdje su se bračni parovi, njihovi prijatelji i porodice okupili da zvanično u Rimu registruju brakove.

Jedan po jedan, bračni parovi gejeva i lezbijki od kojih su neki bili s djecom, pozivani su kada je Marino prepisivao datum i mjesto sklapanja braka, među kojima su i Španija i Portugal.

Marino je rekao da je današnji dan važan dan za borbu za ravnopravnost svih i da je "najvažnije pravo reći partneru 'Volim te' i da to bude priznato".

"Moramo mnogo raditi da osiguramo da se priznaju prava svih", rekao je Marino prije registracije prvog od 16 brakova.

Među parovima su bili Džonatan Dominik Spada, 26-godišnjak iz Santa Barbare u Kaliforniji i Fabricio Mafeo 36-godišnji stručnjak za kompjutere, koji su se vjenčali 2013. u Bostonu.

"To je važno - ograničeno priznanje, ali je i to nešto. Ponosan sam na našeg gradonačelnika", rekao je Mafeo.

Premijer koalicione vlade, socijalista Mateo Renci rekao je da će predložiti legalizaciju gej zajednica, ali da to neće podrazumijevati mogućnost usvajanja djece za te parove.

XS
SM
MD
LG