Dostupni linkovi

Bundesver razmatra slanje vojnika u Ukrajinu


Berlin razmatra mogućnost slanja vojnika za nadzor prekida vatre postignutog pregovorima između OEBS-a, profederalnih snaga i ukrajinske vojske na istoku Ukrajine, izjavio je danas izvor iz njemačke Vlade.

Isti izvor rekao je da su njemačke oružane snage spremne da obezbijede vojnike i opremu ukoliko bude donesena politička odluka o uspostavljenju misije OEBS u kojoj bi učestvovali pripadnici Bundesvera.

Prema riječima ovog izvora, ne može se predvidjeti broj potrebnih vojnika i nema jasnog operativnog koncenta jer to još zavisi od bezbjednosne situacije u Ukrajini i uslova koje će postaviti OEBS.

Proteklog mjeseca Francuska i NJemačka ponudile su slanje bespilotnih letjelica u okviru napora OEBS-a da pojača kontrolu prekida vatre u Ukrajini.

Njemački dnevnik "Bild" navodi da je 200 vojnika planirano za misiju, od čega bi 150 nadziralo krizno područje pomoću letjelica, a 50 bi pružalo zaštitu.

List ističe da je je ova misija rezultat francusko-njemačke misije koja je sredinom septembra bila u pograničnom regionu i gdje je utvrđeno da bi prekid vatre mogao biti nadgledan samo ukoliko bi naoružani vojnici štitili osoblje za nadzor.

Portparol njemačkog Ministarstva spoljnih poslova rekao je da Berlin razgovara sa Parizom o načinima podrške OEBS-a, ali je dodao da su u pitanju samo istraživanja i da još nije donijeta nikakva odluka.

XS
SM
MD
LG