Dostupni linkovi

Danas Međunarodni dan starijih osoba


Međunarodni dan starijih osoba obilježava se u svijetu od 1991. svake godine 1. oktobra.

Međunarodni dan starijih osoba proglasila je Glavna Skupština Ujedinjenih naroda 14. decembra 1990. godine rezolucijom 45/106, da bi se naglasila važnost osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika treće dobi.

Proglašenjem međunarodnog dana starijih osoba želi se potaknuti države da starijim članovima osiguraju zadovoljenje njihovih potreba i omoguće im sudjelovanje u društvu u skladu s njihovim fizičkim i intelektualnim sposobnostima.

I u Bosni i Hercegovini će se obilježiti ovaj dan.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić posjetit će danas Centar za zdravo starenje Novo Sarajevo, gdje će prisustvovati svečanosti obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba.

Korisnicima vodećeg Centra za zdravo starenje u Bosni i Hercegovini i regionu, čiji je cilj poboljšanje kvaliteta života osoba treće životne dobi i njihove socijalne uključenosti u zajednicu, obratit će se Komšić, načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo i menadžment Centra.

Također će biti upriličena i izložba "Zid međugeneracijske solidarnosti", gdje su sarajevski osnovci i srednjoškolci zajedno sa članovima likovne radionice Centra za zdravo starenje Novo Sarajevo na slikovit način iskazali svoje asocijacije na zdrave stilove života.

U povodu Dana starijih osoba koji se ove godine obilježava pod motom "Ne zapostavimo nikoga: promovišimo društvo za sve generacije", Crveni križ Općine Zenica organizirat će izlet u Travnik za 25 korisnika Dnevnog centra, koji već dvije godine uspješno egzistira u okviru redovnih aktivnosti organizacije.

XS
SM
MD
LG