Dostupni linkovi

Brisel pozvao Ukrajinu i Rusiju na razgovore o gasu


EU je danas saopštila da je uputila poziv Rusiji i Ukrajini za nove razgovore u Berlinu 20. septembra radi rješenja spora u vezi sa isporukama gasa.

Marlena Holcner, portparol evropskog komesara za energetiku Gintera Ojtingera, izjavila je da je Evropska komisija predložila nove razgovore o "sveukupnoj situaciji o sporu u vezi sa gasom".

"Predložili smo 20. septembar za datum za trilateralni sastanak između nas i naših ruskih i ukrajinskih partnera u Berlinu", naglasila je Holcnerova.

Rusko Ministarstvo energetike potvrdilo je da je primilo ponudu Evropske komisije za trostrane razgovore 20. septembra u Berlinu, ali da se i dalje vode razgovori o "datumu i mjestu sastanka".

Rusija je sredinom juna prekinula isporuke gasa Ukrajini, zahtijevajući da Kijev unaprijed plati za nove količine ovog energenta zbog neisplaćenih dugovanja od 5,3 milijarde dolara.

Ta odluka Moskve izazvala je zabrinutost da bi Evropa tokom predstojeće zimske sezone mogla biti teško pogođena njihovim sporom u vezi sa isporukom gasa.

XS
SM
MD
LG