Dostupni linkovi

Nikolić: Bunjevci nisu ni Srbi ni Hrvati, oni su svoji


Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je danas da je bunjevačkim osnovcima poklonio udžbenike koje je odobrilo šest prosvetnih institucija u Srbiji, kao i da pripadnici te manjine nisu ni Srbi, ni Hrvati, već "svoji".

Nakon kritika hrvatskog predsednika Ive Josipovića što je deci koja izučavaju bunjevački govor poklonio udžbenike na ćirilici, Nikolić je u izjavi za javnost naveo da je autore udžbenika "imenovao Bunjevački nacionalni Savet".

"Reč je o izbornom predmetu 'Bunjevački govor sa elementima nacionalne kulture' u osnovnim školama u mestima gde živi bunjevačka nacionalna manjina. Bunjevci nisu ni Srbi ni Hrvati, oni su svoji. Srbija ih kao takve sa zahvalnošću prihvata", naveo je Nikolić.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović ocenio je juče kao "nekorektan potez" to što je Nikolić donirao ćirilične udžbenike deci koja izučavaju bunjevački govor.

Na pitanje novinara u Pazinu smatra li da je reč o mogućnoj provokaciji, on je odgovorio da je "zasigurno to jedan kontinuitet politike koja želi asimilirati Hrvate u Srbiji".

Nikolić je danas ocenio da je reakcija hrvatskog predsednika "donekle razumljiva, s obzirom na to da je u predizbornoj kampanji".

"Ja nikada nisam i neću kampanju voditi na taj način, ali to je stvar ličnog stava i opredeljenja. Međutim, činjenica je da Srbija svojim Ustavom i zakonima omogućava svim građanima da se izjasne kako žele. Legitimno pravo Bunjevaca je da iskoriste to pravo na Ustavom predviđeni način", naveo je predsednik Srbije.

XS
SM
MD
LG