Dostupni linkovi

Mogerini Dačiću:Usaglasite spoljnu politiku sa EU


Italijanska šefica diplomatije Federika Mogerini izrazila je očekivanje da će Srbija u narednom periodu povećati nivo usaglašenosti spoljne politike sa EU.

Federika Mogerini, ministrica spoljnih poslova Italije, države predsjedavajuće EU, doputovala je danas u Beograd gdje se sastala sa ministrom Dačićem.

"'Srbija ima za cilj usaglašavanje svoje spoljne politike sa evropskom, što znači da ćemo u narednom periodu, do završetka svih tih poglavlja, naročito poglavlja 31, (spoljna politika) ići ka tome da ispunimo svoje obaveze", rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Mogerinijevom.

Na pitanje novinara da li su Srbiji bili postavljani bilo kakvi ultimatumi na bilo koju temu i da li je bilo pritisaka, Dačić je to odlučno odbacio.

"Ovo je normalan razgovor i dijalog, imaćemo ga više puta za vrijeme italijanskog predsjedavanja, i sa Italijom i EU ćemo sarađivati najiskrenije i otvoreno", rekao je Dačić.

Podsetivši da u oktobru predstoji skrining za poglavlje 31 koje se tiče spoljne politike, Dačić je naveo da je u posljednja tri mjeseca došlo do značajnog napretka u u povećanju procenta usaglašenosti naše spoljne politike sa EU i da je taj procenat sad veći od 70 odsto.

"Od 14 deklaracija EU mi smo prihvatli 10, a nismo četiri među kojima su i sankcije prema Rusiji", dodao je on.

Dačić se, takođe, založio za to da se kriza u Ukrajini riješava za pregovaračkim stolom.

"Srbija ima specifične i izuzetno bliske odnose i sa EU i sa Ukrajinom i sa Rusijom, i nama bi svima bilo u interesu bilo da se situacija smiri", zaključio je Dačić.

XS
SM
MD
LG