Dostupni linkovi

Kanada: Kritike zbog proizraelskog stava


Gotovo 500 kanadskih akademika, advokata, aktivista i drugih uputili su otvoreno pismo vladi Kanade u kojoj je kritikuju zbog zauzimanja proizraelskog stava.

Oni navode da za vreme aktuelnog konflikta u pojasu Gaze takva pozicija "diskredituje Kanadu".

U pismu objavljenom u dnevnom listu "Gloub end mejl", 480 potpisnika su naveli da su "duboko uznemireni zbog neuravnoteženog i pristrasnog stava kanadske vlade i političkih stranaka kad je reč o aktuelnom nasilju u pojasu Gaze", prenela je agencija AFP.

Oni su takodje istakli da se u zvaničnim saopštenjima kanadske vlade "isključivo osudjuju raketni napadi koje sprovodi Hamas i nekritički ističe pravo Izraela na samoodbranu".

"To diskredituje Kanadu i podriva cilj zvanične spoljne politike vlade u Otavi da izmedju Izraela i Palestine bude postignut sveobuhvatan, pravedan i trajni mirovni sporazum", navode potpisnici otvorenog pisma.

Oni su priznali da je "kršenje medjunarodnog prava to što Hamas nasumice ispaljuje rakete", dodavši da je "Izrael i pored toga u obavezi prema osnovnim principima medjunarodnih zakona za zaštitu ljudskih prava da zaštiti civile u vreme sukoba i da zabrani kolektivno kažnjavanje".

Portparol kanadskog ministra spoljnih poslova DŽona Berda, Adam Hodž, izjavio je za AFP odgovarajući na kritike iz otvorenog pisma: "Kanada oplakuje smrt i patnje nevinih civila u Gazi. Medjutim, odgovornost za to je isključivo na Hamasu i njihovim saveznicima, koji su pokrenuli i nastavljaju da podstiču ovu krizu. Mi podržavamo pravo Izraela da se brani."

XS
SM
MD
LG