Dostupni linkovi

Oland: Svi francuski vojnici u Maliju u potrazi za avionom


Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je da će Francuska upotrebiti sva vojna sredstva u Maliju, gde ima raspoređene na stotine vojnika, u potrazi za avionom "Er Alžira" koji je danas nestao i srušio se na severu Malija sa 116 putnika i članova posade, među kojima je 51 bio Francuz.

"Odlučio sam da rasporedim... sva vojna sredstva kojima raspolažemo u Maliju", rekao je Oland na francuskoj televiziji, misleći na vojnike koje je Pariz početkom prošle godine poslao u Mali kako bi sprečili da Bamako padne u ruke islamskim ekstremistima i tuareškim pobunjenicima koji su zauzeli severni deo zemlje.

Oland je, takođe, rekao da je otkazao putovanja na ostrva Reunion, Majot i Komore u Indijskom okeanu, preneo je AFP.

U svom poslednjem radio kontaktu, piloti su rekli da menjaju kurs zbog "izuzetno teških vremenskih uslova", podsetio je Oland.

Sa avionom koji je jutros poleteo iz Burkine Faso ka gradu Alžiru izgubljen je kontakt manje od sat vremena nakon poletanja, u trenutku kada se nalazio iznad severnog Malija, regiona koji je i dalje nemiran uprkos prošlogodišnjoj francuskoj vojnoj intervenciji.

U međuvremenu, predsednik Malija Ibrahim Bubakar Keita saopštio je da je olupina aviona primećena između severnih gradova Agelok i Kidal, prenosi Rojters.

XS
SM
MD
LG