Dostupni linkovi

Kirbi: SAD poštuju prijateljstvo Srbije i Rusije


Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Majkl Kirbi rekao je da SAD poštuju tradicionalno prijateljstvo Srbije i Rusije, ali da svet neće pozdraviti neosuđivanje ugrožavanja teritorijalnog integriteta Ukrajine.

U intervjuu agenciji Beta, Kirbi je istakao da je na vlastima Srbije da odluče šta je interes države i da na osnovu toka donesu odluke.

"Srbija je glasno rekla da poštuje teritorijalni integritet svih zemalja članica Ujedinjenih nacija, ali zvaničnici nikada nisu dodali rečenicu u kojoj govore da to uključuje i Ukrajinu, kao i celu njenu teritoriju", rekao je Kirbi.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je iznenađen ovom izjavom američkog ambasadora u Srbiji Majkla Kirbija, koji tvrdi da srpski zvaničnici nikada nisu decidno rekli da se zalažu za teritorijalni integritet Ukrajine, saopšteno je iz kabineta premijera, uz podsećanje da je "Vučić je više desetina puta jasno i nedvosmisleno ponovio stav o poštovanju teritorijalnog integriteta Ukrajine, pa čak i Krima, kao sastavnog dela ukrajinske države".

XS
SM
MD
LG